снимка БулфотоМинистър Николай Денков убеждава родители да пращат децата си на

...
снимка БулфотоМинистър Николай Денков убеждава родители да пращат децата си на
Коментари Харесай

Образователният министър увещава баща да прати децата си на училище

снимка Булфото

Министър Николай Денков убеждава родители да пращат децата си на учебно заведение в Берковица. В учебното заведение се образоват 198 деца и възпитаници - всички от ромски генезис. Петнадесет от тях са почнали да посещават занятията през тази образователна година с помощта на групите по междуинституционалния механизъм за обсег.  

" Разбирам, че желаете най-хубавото за децата си. Но Ви апелирам да разберете, че без да завършат учебно заведение, доста порти ще останат затворени за тях. Те са умни и будни, бъдещето им е в класната стая. “ Така проф. Денков се обърна към Димитър от квартал “Раковица ” - татко на три деца в учебна възраст, които не влизат в клас. Освен с бащата министърът беседва с бабата и две от децата – момиче на възраст за IV клас и две години по-голямо момче. Срещата приключи с заричане Стефан и Виолета да тръгнат на учебно заведение от понеделник, съобщи през днешния ден.бг.

" Бабата и бащата в това семейство са необразовани и това оказва въздействие върху решенията, които те взимат за децата. Лошият цикъл, при който необразованите родители не схващат какъв брой е значимо образованието, би трябвало да бъде строшен ", сподели проф. Денков.

Според директорката на 4. ОУ " Г. С. Раковски " Таня Йонова честата промяна на местоположението на фамилиите усложнява работата по механизма за обсег. " Мотивирането и задържането в клас на върнатите деца също е предизвикателство, само че ние продължаваме да поставяме старания ", уточни тя.

За три седмици от началото на образователната година екипите за обсег в просветителната система в цялата страна посетиха 9250 фамилии, чиито деца не посещават учебно заведение. От 16 септември т.г. 1222 групи от учители, психолози, обществени и здравни служащи, посредници, служители на реда и чиновници на други институции търсят незаписани или отпаднали възпитаници по домовете им, организират срещи с родители и се пробват да накарат децата да влязат в клас, оповестиха от МОН.

Към началото на октомври т.г. 94,13% от децата и учениците в наложителна предучилищна и учебна възраст в страната са записани в детска градина или учебно заведение. Най-много са в Габрово (98,12%) и Благоевград (97,99%), а минимум - в Кърджали (88,67%) и Шумен (84,67%). Целта на екипите по обсег е да доведат или задържат в учебно заведение над 46 000 деца.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР